1

 


1

Hästar har funnits i mitt liv sen jag var 5 år. Började tävla i banhoppning som 10 åring och sen dess var jag fast. Som 11 åring fick jag min första häst och sen dess har många hästar vandrat genom mitt liv.  Det fantastiska med att rida och tävla är samspelet med hästen, ni är två som måste fungera tillsammans.

Framgångar och motgångar kommer och går. Varför jag gör detta då? Jo, känslan när man i vardagen får en liten grej att fungera. Känslan när man når ett delmål man har uppsatt med respektive häst. Känslan efter att ha tränat, tränat och tränat. Efter alla timmar i regn, rusk, köld, blåst och snöstorm ute på hästryggen. Efter alla timmar bakom ratten körandes långt till de bästa tävlingarna. Allt pusslande och slit för att få det att gå ihop, både praktiskt och ekonomiskt.

När du går in på banan de få minuterna du är i rampljuset, du når det mål du har kämpat för i vardagen, du får till en perfekt runda, där det känns lekande lätt, hästen hoppar alla hinder på banan fantastiskt och känslan av att allt stämmer är enorm. När du sen står där på prisutdelningen och får ta emot ditt pris – DÅ glömmer man alla timmar och allt slit. Då är det den bästa stunden man kan ha med hästarna.

3

Främsta Meriter:

  • Tävlat i Helsinki Horse Show 3 år med bra resultat
  • Många medaljer från DM i både banhoppning och dressyr
  • Många placeringar och vinster upp till nationellt 130 cm
  •  LA dressyr och har även tävlat fälttävlan med vinst.
  • Ridit många derbyklasser på nationell nivå med bra resultat

 

3

Under 2008 jobbade jag som privatelev åt Louise Haaga i Västerås, Sverige. Red mängder av olika hästar, tränade och tävlade under min tid där. Under 2010 jobbade jag som beridare åt OS ryttaren Linda Heed i Västerljung, Sverige. Jag red och hoppade alla hennes elittävlingshästar i stallet från unga hästar – OS häst. Hade huvudansvaret då Linda var ute på tävlingar i Europa. Hade egna försäljnings – och tillridningshästar. Både red och hoppade in unghästar. Tävlade och tränade. Var med i en månad ute i Europa då Linda tävlade, bodde även en vecka hos världsryttaren Jessica Kürten. Körde hästlastbilen med släp, var groom och ryttare under Europa vistelsen.

4

Väldigt lärorika tider, med mycket erfarenheter och kunskap som jag fick med mig hem i bagaget. Värdefulla kontakter. Trots hårt slit varje dag så minns man bäst hur enormt roligt vi hade, hur många äventyr man fick uppleva, hur många intressanta och kända personer man fick träffa och så mycket glädje och fina vänner jag fick på vägen. Många drömmar som blev sanna!

 

”Jag tycker att Susann är en hårt satsande tjej som är otroligt ambitiös och alltid sätter hästarna i första rummet.”
Linda Heed, svensk landslagsryttare
www.lindaheed.com

 14

Egna hästar: 

Quillabamba J
f. 2000. e. Quite Easy – Caletto – Landgraf

5

Henne köpte jag av Louise Haaga och uppfödarna Jovial ab (www.vanstagard.se) då jag jobbade i Sverige första gången. I Sverige har hon gått med Louise upp till 140 cm. Vann Hornsundspokalen 2003 för bästa 3-årssto i hoppning, med poängen 10-10. (www.jovial.se) Hon är ett helt underbart sto och det är med henne jag har fått mina största meriter. Bamba är nu under igångsättning och som mål att vara tillbaka på tävlingsbanan 2016. Längtar! Avkomma: HS`s Castor Quidon, f. 22.6.2015. (se längre ner).

11

Tränare under de senaste åren har varit Piia Pantsu och Henkka Ehrnrooth. Även Jari Sneck har varit en tränare under 2015.

                                                 HS´s Castor Quidon

Hingst, f. 22.6.2015                                                                    

                                            Quillabamba J - Don Larino - Quite Easy

      castor       castor

Castor är Susanns första uppfödning! "Castor är en underbar individ som jag tror mycket på. Min framtida stjärna!"

Tabor, valack, f.2000 e. Voltaire-Nimmerdor

"Taavi" är en underbar individ som skall vara i mitt stall en kort tid under 2016. Han är en rolig häst att både ta hand om men framförallt att rida och hoppa med. Det är ett nöje att få ha en sån häst i mitt stall. Ägare: Carla Swanljung, Åbo.

taavi

Fotograf: Josefin Back

tabor

Fotograf: Josefin Back

 

Jag tar emot tillridnings- och försäljningshästar.

För mig är det viktigt att se varje häst, att den får utvecklas och tränas på det sätt som passar bäst för den. Jag är alltid noggrann med att göra upp en bra planering för träningar och tävlingar, samt att de får återhämtningsperioder. Har eget stall hemma hos föräldrarna. Noggrann skötsel, daglig utevistelse och varierande träning. Vill du att jag ska träna och tävla din häst, tag kontakt! Kommer även hem till dig och rider igenom din häst om så önskas. Många referenser finns.

5

” Sussu är en hårt arbetande tjej med mycket bra känsla för hästar och hoppning.”
Louise Haaga, svensk elitryttare
www.skastagard.se

 

Söker du tränare?
Jag håller träningar i hoppning, dressyr och sitsträning. Privat eller i grupp. Från nybörjare – till tävlingsryttare.Jag gör alltid upp ett bra träningsschema och tänker igenom vad mina ryttare behöver för träningar för att utvecklas och nå de mål de önskar – stora som små! Är även ofta med på tävlingar och hjälper till att gå bana, på framridningen och att coacha mina elever.

 

6

"Under tiden jag tränade för Sussu utvecklades jag otroligt mycket som ryttare. En blandning av mångsidiga träningar, positiv och uppmuntrande attityd och kärlek till arbetet är vad som beskriver henne bäst, och är också det som hjälpte mig och min häst upp från regionnivå till landets absoluta topp i vår kategori.
Tävlingsryttare Ida Björkman


7

”Sussu är positiv och peppande som tränare, hon stöttar och är duktig på att få en att höja ens eget självförtroende. ”
Tävlingsryttare Lotta Fredriksson

13

 

Behöver din häst klippas?
Jag klipper hästar. Har egen klippmaskin. Har klippt alltfrån hobbyhästar till OS hästar. Halv- eller helklippning.

Behöver du banmästare?
Jag är utbildad regionalbanmästare och bygger alltifrån små träningstävlingar till regional nivå.

Letar du häst?
Jag hjälper även till om någon söker häst framförallt i Sverige, har ett bra kontaktnät.

 

10